Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Greek Trade Fairs

ΕΚΕΠ

February 3 2014 , Written by GreekExpo Published on #Exhibitions Areas

ΕΚΕΠ (Ευρωπαικό Κέντρο Εκθέσεων & Προβολής)

Το ΕΚΕΠ βρίσκεται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην Αττική και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσε ένα εκθεσιακό κέντρο σταθμό στα ελληνικά δεδομένα. Οι πύλες του ΕΚΕΠ για την πραγματοποίηση εκθέσεων και συνεδρίων άνοιξε το 1993 και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε (1995) να γίνει κέντρο πολλών εκθέσεων. Ποιος δεν θα ξεχάσει τις εκθέσεις ΚΥΝΗΓΙ & ΨΑΡΕΜΑ ή την διετή έκθεση ΟΙΝΟΡΑΜΑ που ήταν μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις που φιλοξένησε. Το 1995 είναι επίσης χρονολογία σημαντική για την ιστορία του κέντρου αφου πέραν της πληρότητας που είχε ως κέντρο επεκτάθηκε σε ακόμα 2 ορόφους φτάνοντας να καλύψει μια συνολοική επιφάνεια 17.000 τ.μ. (Μεικτά).

Λιγοι όμως πραγματικά γνωρίζουν πως η αρχική χρήση του κτιρίου είχε προβλεφθεί για να στεγάσει ένα σύγχρονο για την εποχή εμπορικό κέντρο. Φαίνεται η χρήση δεν βρήκε απήχηση και το ΕΚΕΠ ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στον χώρο των εκθέσεων. Η αρχική αυτή χρήση αποτέλεσε και το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κέντρο ως εκθεσιακό χώρο. Πολλές κολώνες εντός του κέντρου, μη επαρκείς χώροι στάθμευσης, μη επαρκείς χώροι φορτοεκφορτώσεων κ.α. Ας μην ξεχνάμε οτι η ανάπτυξη της έκθεσης γινόταν σε επίπεδα και όχι σε μια ενιαία επιφάνεια κάτι που δυσκόλευε πολύ την κίνηση εντός του κέντρου.

Από την άλλη πλευρά, κατά την ταπεινή μου γνώμη το κέντρο είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είχε εύκολη πρόσβαση από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Πλεονέκτημα που θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό εάν δεν βρισκόταν και σε κατοικημένη περιοχή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα πολλές μονοδρομήσεις και προβλήματα με τους κατοίκους. Το κέντρο μπορούσε να καλύψει μικρές εκθέσεις, είχε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος ενοικιάσεις και με ιδιαίτερα ικανοποιητικές παροχές αφού ούτε η σίτιση έλλειπε, ούτε οι τεχνολογίες αιχμής, ο κλιματισμός κ.α.

Σήμερα πλέον ο εν λόγο χώρος δεν λειτουργεί. Η ιστοσελίδα είναι πεσμένη. Παρατήρησα όμως πως την περίοδο των Χριστουγέννων 2013-2014 ο χώρος όπως πολλοί άλλοι χώροι χρησιμοποιήθηκε με σκοπό να στεγάσει διάφορα εορταστικά δρώμενα. μάλλον ήταν και η μόνη φορά που άνοιξε. Το κέντρο πλέον δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών μικρών εκθέσεων που έβρισκαν το δικό τους καταφύγιο στον εκθεσιακό χώρο του ΕΚΕΠ. Πλέον αυτών και ο νόμος της κας. Μιλένας Αποστολάκη περί εκθεσιακών χώρων και προϋποθέσεων λειτουργίας ανέβασε τόσο ψηλά τον πήχη που ακόμα και αν υπήρχε "δουλειά" σύντομα θα βρισκόταν εκτός πλαισίου νόμου.

ΕΚΕΠ
Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post